Gathot yakuwe jenis panganan sing digawe Sekang boled (budin). Gathot nuduhana siji varian sekang gaplek (budin sing sing Wis digaringna) njuran Malikwarnane dadi ireng [1]
Gathot sing cara nyuguhnane nganggo piring
Sejarahe
Gathot kuwe nuduhna panganan tradisional asli kang daerah gunung sing pancen ora bisa nandur pari, sing biasane dipangan lawuh sayuran nggo gantine sega. Panganan kiye dadi panganan favorit masyarakat Gunung khususe pageralang, somagede, legok, karang banar, semingkir, Binangun sing rasane legi, lezat, cemethut lan gurih. [2]
Prosese nggawe
Proses nggawe gathot butuhna waktu sing lumayan suwe, Awit Sekang proses fermentasi budin mau kanthi cara dipe tekan garing lan metu jamur hasil permentasi kuwe mau rupane dadi gaplek mulane Ireng njyran gaplek kiye dikum udakara rong wengi tekan gaplek mau empuk utawane kenyal, sewise kuwe banjur dintasna, dikumbahi, lan dijiot kulit arine, terus di sewir sewir sing lembut lan dikum maning antarane sewengi.[1] bubare kuwe terus didang nganggo kusam kurang lewih rong jaman lan biasane ditambahi gula jaes, uyah, lan ampas parudan klapa sing marakna dadi legi lan gurih. Ben supayane dadi legit rasane lan dadi apik teksture ditambahi nganggo parudan klapa [1]
Kandhutane
Gathot nduweni kandhutan gizi sing ekeh lan ora kalah Karo panganan pokok laine kayadene beras, tiwul, lan sega jagung, kandhutan asam amino utaeane protein sskjerobe gathot lewih Gedhe nek dibandingna kelawan bahan nggawene ( boled ). Kedadeyane kiye mwrga6 anane jamur sig diproduksi protein sekang bahan pahi budin mau kahingga gathot nudhuhna salah sijine panganan kang ajeh gizi lan bisa di dadek minangka panganan pokok nggo ngganti beras.[3]
Tidak ada komentar:
Posting Komentar